juni 13, 2024

Open Leaks

Zakelijk Direct Website

Spaanplaten bevestigen met spaanplaatschroeven

Voor het bevestigen van spaanplaten, gebruik je spaanplaatschroeven. Dit zijn schroeven waarbij de schroefdraad direct onder de kop zit. Dit is in tegenstelling tot schroeven waarbij het eerste deel onder de kop vlak is. De schroefdraad is grof en er zit een scherpe punt aan. Met die scherpe punt kunnen spaanplaatschroeven direct ingedraaid worden, dus zonder eerst te hoeven boren. Wel heb je de juiste aandraaiapparatuur nodig. Dit moet dus passen bij het aandraaimechanisme. Dit is of Pozidrive of Torx, of kortweg PZ of TX.

Materiaal en koppen

Spaanplaatschroeven lijken op gipsplaatschroeven, maar zijn niet helemaal hetzelfde. De schroefdraad van gipsplaatschroeven is wat fijner. Er zijn voor spaanplaatschroeven verschillende mogelijkheden in materiaal, lengte en diameter. Er zijn zelfs deeldraad en voldraad opties voor de spaanplaatschroeven. Ook de kop kan verschillend zijn. Het kan gaan om cilinderkoppen, lenskoppen, platte koppen en zelfs platte verzonken koppen. Het materiaal van de schroeven is RVS of staal. Er zijn ook verschillende bewerkingen te vinden, bijvoorbeeld een AR-coating, verzinkt of geel verzinkt. Of gezwart, voor als het je om de looks gaat.

Diameter en lengte

De diameter van de spaanplaatschroeven is minimaal 2,5 en maximaal 8 millimeter. Ze zijn dus allemaal kleiner dan een centimeter in diameter. De lengte heeft nog meer mogelijkheden. De kortste optie is 10 millimeter, dat is hetzelfde als 1 centimeter. De langste optie is 300 millimeter. Dat is het dertigvoudige van de kleinste optie en dus 30 centimeter. Je vindt het gehele assortiment en alle mogelijkheden op de webshop van Bevestigingsexpert.