april 23, 2024

Open Leaks

Zakelijk Direct Website

Verizon connect

Wat is de beste digitale tachograaf?

In sommige gevallen heb je een digitale tachograaf nodig. Maar wanneer is dat eigenlijk? Dat lees je in dit artikel. Maar je leest hier ook welke digitale tachograaf het beste is. Zodat je zeker weet dat je voldoet aan alle wetten en eisen. Wel zo fijn, dan hoef je je daar ook geen zorgen meer over te maken.

Wie heeft een digitale tachograaf nodig?

Om te beginnen is een digitale tachograaf een manier om de rust- en rijtijden van chauffeurs bij te houden. Omdat het allemaal digitaal is, zijn deze gegevens makkelijk te controleren. Nieuwe bussen en vrachtwagens moeten beschikken over een digitale tachograaf. Deze regel geldt ook voor lichtere bedrijfsvoertuigen in de categorie M1 en N1. Wist je dat de Inspectie Leefomgeving en Transport controleert op de gegevens die op de kaarten van het systeem staan? Je vraagt zo’n kaart aan bij het Kiwa Register.

Omdat je een bestuurderskaart gebruikt, is het lastiger om te manipuleren met de geregistreerde gegevens. Zo’n apparaat biedt uitstekend inzicht in de hoeveelheid rijtijd en rusttijd. Je kunt de gegevens van de kaart ook gebruiken voor je eigen administratie, wel zo handig. Je moet de digitale tachograaf een keer per 90 dagen downloaden. Dit doet de werkgever. Die zet een kopie van de gegevens van de tachograaf naar een computer in het bedrijf. De data mag je ook vaker uitlezen. Trouwens, de bestuurderskaart moet je 1 maal per 28 dagen downloaden. Anders schrijft de kaart andere data over deze data. De data moet je vervolgens minimaal een jaar bewaren. Dit staat in het Arbeidsbesluit Vervoer. Maar het kan zelfs zijn dat andere regels aangeven dat je het langer moet bewaren.

Er zijn ook vrijstellingen voor de digitale tachograaf. Zo zijn er internationale en nationale vrijstelling. Wanneer je voldoet aan de eisen voor deze vrijstellingen, dan heb je dus geen tachograaf nodig. Je moet wel tijdens controles kunnen aantonen dat je dus recht hebt op de vrijstelling. Zo is er een vrijstelling voor voertuigen die niet meer dan 7,5 ton wegen en zijn bedoeld voor het transport van spullen die een chauffeur voor zijn werk nodig heeft. Dan mag je het voertuig alleen binnen een straal van 100 kilometer rondom de vestigingsplaats van je onderneming komen. Daarnaast mag je het voertuig niet meer dan 12 uur per week besturen. Dit is een internationale vrijstelling.

De digitale tachograaf van Verizon Connect

Heb je een digitale tachograaf nodig? Ga dan snel naar https://www.verizonconnect.com/nl/oplossing/digitale-tachograaf/. Op de website van Verizon Connect bekijk je de abonnementen en prijzen van het systeem, wat de voordelen zijn om het systeem van Verizon Connect af te nemen en vraag je eenvoudig een demo aan. Wist je dat je de systemen van Verizon Connect op afstand kan aflezen? Daarnaast kun je alles op een kaart zien. Zo zie je dus de huidige locaties en status van verschillende chauffeurs. Maar ook of de chauffeurs al op de wettelijk toegestane aantal uren zitten. Hierdoor weet je precies welke chauffeur je die nieuwe opdracht kan toewijzen. Ideaal!